Některé kultury věří, že riskujeme, pokud zanedbáváme to, co nám sny přinášejí. Jak jsme na tom my?

Troufám si říct, že každý již někdy zkoumal svůj sen a přemýšlel, co asi mohl znamenat. Někdo si zalistuje ve snáři, jiný hledá vědecké vysvětlení. Já zkusila oboje. Snář a mojí kamarádku, která je tak trochu čarodějka. Přečetla jsem si Výklad snů od Sigmunda Freuda – úplně jsme to nedočetla, protože se mi přitom zdály naprosto šílené sny, o kterých jsem pak musela dlouho přemýšlet…

Něco o snech a snění jsem se také dozvěděla studiem na vysoké škole. Věda dnes díky novým technologiím získává nové poznatky z oblasti neurovědy (věda zkoumající nervovou soustavu). Vědci dokážou popsat jednotlivé fáze spánku, vědí, které neurony za co mohou, která nervová centra jsou během spánku aktivní. Poslední vědecké studie se přiklání k tomu, že sníme proto, abychom si upevnili to, co jsme během dne získali. I já se přikláním k názoru, že ve snech se nám kumulují události, z toho co jsme prožili během dne nebo týdne.

      Jedno je ale jisté – ve snu můžeme být čímkoli a kýmkoli. 

Nedávno jsem na sen získala nový, zajímavý pohled. Při čtení knížky Vědomí od OSHA (Osho je označován za soudobého mystika) mne zaujala jeho myšlenka :

 “Sen je důvěra, je to víra. Ve snu nemůžete pochybovat. Jakmile začnete mít ve snu pochybnosti, porušíte pravidla. Když pochybujete, sen se začne rozplývat. Stačí, abyste si jedenkrát uvědomili, že jde o sen, a najednou se z toho stane šok, sen se roztříští a vy budete zcela probuzeni.”

Začala jsem o tom přemýšlet… Já si málokdy pamatuji své sny (prý se nám zdají všem), ale ten včerejší si pamatuju docela dobře. Ve snu jsem si kupovala černého velkého jezevce s bílým bříškem, který byl na vodítku. Pak jsem si to rozmyslela a vybrala si jezevce, který měl krátké nožky jako jezevčík, široké válcovité tělo s dlouhými, vlnitými, smetanově zabarvenými chlupy. Protažený čumák zakončovaly dva tesáky, kterými mne i jednu chvíli začal kousat. A ještě jsem s ním chtěla odjet autobusem domu bez náhubku! Některé části snu si dokážu vysvětlit – uvažujeme o koupi psa, já bych chtěla pískového… atd.

Ale pokud si připomenu myšlenku OSHA a podívám se na svůj sen jinak – během snu jsem ani jednou nepochybovala o tom, že to možná není jezevec, vůbec jsme se neptala, co to vlastně je. Nepocítila jsem žádné obavy a pochyby, že by ho nemuseli pustit do autobusu.

Prostě ve snu to tak je, není důvod k pochybám, a pokud někdy zapochybujeme, pak je to asi nejspíš ten šílený šok, když se probudíte, srdce vám buší, jste vyplašení a chvíli vám trvá, než se vrátíte do normálu.

Až si zase někdy vzpomenu na svůj sen (což se mi stává málokdy) budu přemýšlet, jestli jsem pochybovala.. Abych zjistila, jestli na té myšlence OSHA doopravdy něco je. Jestli je opravdu pravdou, že ve snu nepochybujeme. 

Bylo by úžasné, kdyby se nám to nestávalo jenom ve snu.

A jak to máte vy se sny? A co říkáte na myšlenku Osha? 



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *